21 juni 2023 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

DNB doet rare oproep in strijd tegen inflatie

Werkgevers, werknemers, overheid…alles en iedereen moet van De Nederlandsche Bank meedoen in de strijd tegen inflatie. Het doel is om via lagere loonstijgingen, minder uitgesproken prijsverhogingen en lagere begrotingstekorten, de vraag naar en het aanbod van goederen en diensten meer in balans te brengen. Thans is het zo dat de vraag hoger is dan het aanbod, waardoor de prijzen stijgen.

Het is een logische analyse en inderdaad de enige remedie voor het probleem van de zeer hoge inflatie.

Maar het vreemde is dat DNB alles en iedereen oproept een steentje bij te dragen om de vraag af te remmen, terwijl het gremium waar DNB zelf lid van is, namelijk het Europese Stelsel der Centrale Banken, met de Europese Centrale Banken in het centrum, daar onder al die andere partijen voor kan zorgen!

Hoe? Door de rente veel verder te verhogen natuurlijk! Een hogere rente maakt lenen duurder, wat de vraag reduceert. Een hogere rente maakt sparen ook aantrekkelijk met hetzelfde effect op de vraag.

Depositorente

Waarom roept DNB de ECB eigenlijk niet op dat te doen? Dat is de vraag die DNB in een analyse eerder deze week stelde maar er eigenlijk geen antwoord op gaf. Ja, formeel wel, de bank stelde die vraag en het antwoord was: ‘De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de depositorente verhoogd van 0% in juli 2022 tot 3,5% in juni van dit jaar.

Het duurt enige tijd voordat dit effect op de inflatie heeft, maar door de hogere rente is het voor huishoudens en bedrijven duurder geworden om te lenen en te investeren. En als dat nodig is, zal de rente nog langer worden verhoogd om de economie af te koelen en de inflatie naar beneden te krijgen.’

Ik weet niet hoe het met u zit maar ik lees er geen antwoord in op de vraag waarom de ECB niet meer doet.

Ik weet het antwoord wel. De ECB wil niet een probleem bij verschillende eurolanden riskeren, landen die te hoge schulden hebben. En om dat te verbloemen, krijgen we dus dit soort publicaties voorgeschoteld, dat iedereen mee moet doen, iets wat overigens impliciet betekent dat die hoge inflatie de schuld is van de vakbonden, werkgevers en de overheden. En in de kern is dat gewoon onzin: het is de centrale bank in Frankfurt die de hoofdverantwoordelijke is!

Deze column is 21 juni jl. gepubliceerd in Dft.nl

DNB doet rare oproep in strijd tegen inflatie
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.