12 juli 2023 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Dromen over een Van Gogh of Rembrandt op eurobiljet

Snip. Zonnebloem. Spinoza. Zouden ze dan echt terugkeren!? Ik heb het uiteraard over enkele van die mooie gulden bankbiljetten, volgens veel kenners biljetten die tot de mooiste ter wereld hoorden.

Ik zal nooit het moment vergeten toen ik ermee in aanraking kwam, in de herfst van 1992. Het blauwe tientje was mijn allereerste bankbiljet in Nederland.

In 2002 kwamen daarvoor in de plaats de euro bankbiljetten, met daarop niet bestaande bruggen. Er mocht niets echts op staan uit vrees dat sommige euro-landen er aanstoot aan zouden nemen of niet vertegenwoordigd zijn. In Spijkenisse hebben we overigens daarna die denkbeeldige bruggen gewoon nagebouwd. Konden we zeggen dat de euro bankbiljetten toch Nederlandse afbeeldingen hadden.

Ruim 20 jaar later zijn de geesten er blijkbaar rijp voor om ons geld een metamorfose te laten ondergaan om terug te keren met afbeeldingen erop die uit de werkelijkheid komen. Op de nieuwe euro bankbiljetten, die vanaf volgend jaar in omloop komen, zullen geen fantasiebruggen prijken maar…ja, maar wat? Nou, dat kunt u mee bepalen!

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een website gelanceerd waarop u uw voorkeur kunt uitspreken voor een thema. U kunt kiezen tussen de volgende thema’s: vogels, Europese cultuur, natuur, de toekomst, 'ons Europa', rivieren en handen. Na 20 jaar is het de hoogste tijd om de euro bankbiljetten “meer herkenbaar te maken voor Europeanen van alle leeftijden en achtergronden”, aldus Christine Lagarde, president van de ECB, in het introductiefilmpje op de site.

Prachtige bankbiljetten

Ik ben het helemaal met de ECB eens. Wij hebben in Europa zo veel zaken waarmee we ons geld kunnen versieren. Denk bijvoorbeeld aan kunst alleen al. Rembrandt, Leonardo da Vinci, Vermeer, Picasso, Van Gogh, Boticelli, Michelangelo, Monet…als je er alleen eventjes over nadenkt, kun je al zonder al te veel moeite prachtige bankbiljetten voor je zien!

Over een niet al te lange tijd zullen we weten wat er op de nieuwe serie euro bankbiljetten te zien zal zijn.De ECB betrekt de inwoners van de eurozone bij die keuze omdat de bank naar eigen zeggen ‘luistert naar de mensen over hun wensen voor hoe het geld van de toekomst eruit moet zien’.

Persoonlijk hoop ik op kunst dan wel bekende kunstenaars. Omdat mooie bankbiljetten altijd leuk is natuurlijk. Wat echter absolute voorrang heeft, is niet hoe die toekomstige euro bankbiljetten eruit gaan zien maar hoeveel waarde ze zullen vertegenwoordigen!

Ik zou graag zien dat de ECB dáár meer aan doet, dat de bank ervoor zorgt dat ons geld zijn waarde behoudt in plaats van elk jaar behoorlijk wat inlevert in plaats van klimaatpolitieagent te gaan spelen. Hoe mooi ik bekende kunstwerken dan wel kunstenaars op de nieuwe euro-serie zou zien, zorg dat de waarde ervan behouden blijft. Als de ECB dat doet, dan mag de bank voor mijn part de beste spelers uit de derde Spaanse voetbalcompetitie uit de jaren tachtig op de bankbiljetten zetten, ook prima.

Ik ben heel benieuwd trouwens of de nieuwe euro-serie mooier zal worden dan de bankbiljetten in het verleden. Wat waren die mooi. Die kans acht ik klein maar je weet het nooit. Volgend jaar maken we het mee.

Deze column is 12 juli jl. gepubliceerd in Dft.nl

Dromen over een Van Gogh of Rembrandt op eurobiljet
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.