19 oktober 2022 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Olie goedkoper, maar inflatie eurozone hoger

Eindelijk een meevaller op het inflatiefront in de eurozone! Ok, het is niet veel maar toch. De geldontwaarding in september bedroeg niet 10,0 procent zoals eerder werd verwacht maar 9,9 procent. Dat meldde Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, woensdagochtend.

Daarmee is de inflatie in de eurozone versneld vergeleken met augustus. Toen lagen de prijzen 9,1 procent hoger dan een jaar eerder. Waar we ook onder de motorkap kijken, zien we inflatie versnellen, of het om inflatie zonder energie, zonder energie- en voedselprijzen of zonder energie-, voedsel- of tabaksprijzen gaat.

Nederland zag de prijzen, berekend volgens de Europese rekenmethode, met 17,1 procent klimmen. Dat is meer dan een onsje meer vergeleken met augustus, toen de inflatie 13,7 procent bedroeg. Daarmee hebben we echter nog steeds geen recht op de bronzen inflatiemedaille: de Baltische staten Estland, Litouwen en Letland blijven op het podium staan, met inflatiepercentages van 24,1 respectievelijk 22,5 en 22 procent.

In de cijferbrij vond ik wel een veelzeggende ontwikkeling.

Versnelling

Toen we vorige week de inflatiecijfers uit de VS kregen, bleek de inflatie daar licht gedaald zijn. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan het feit dat het energiedeel van de inflatie voor de derde maand op rij minder hard in prijs was gestegen.

Dat verbaast niet, immers de olieprijs is begin juni gepiekt op iets meer dan 120 dollar en bevindt zich inmiddels rond 84 dollar. In de eurozone is echter ook de toename van het energiedeel versneld! Lag de prijs daarvan in augustus 38,6 procent hoger, in september was dat 40,7 procent.

Voor een belangrijk deel komt dat door de waardedaling van de euro. De gemeenschappelijke munt is sinds het begin van dit jaar met circa 14 procent in waarde gedaald tegenover de dollar. En dat betekent dat de olieprijs voor de eurozone met 14 procent is gestegen ten opzichte van de marktprijs. Dat op zijn beurt vertaalt zich in de inflatiecijfers zoals deze ochtend.

Langzamer

Ziedaar een direct voelbaar gevolg van het feit dat de Europese Centrale Bank (ECB) veel later dan andere centrale banken begonnen is actie te ondernemen tegen inflatie en dat ook nog eens veel langzamer deed en doet dan veel van haar zusterinstellingen.

Deze column is 19 oktober jl. gepubliceerd in Dft.nl

Olie goedkoper, maar inflatie eurozone hoger
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.