12 januari 2022 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Omlaag die salarissen bij de Europese Centrale Bank!

„Het valt binnen de foutenmarge.” Uit die ene zin van Philip Lane, een bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), gaat een wereld van dedain en totale loskoppeling met de werkelijkheid van de gewone mensen in de eurozone, schuil. „Het valt binnen de foutenmarge”, was namelijk zijn antwoord op de vraag van een journalist over de zeer hoge inflatie in december vorig jaar. Niet: „Ik begrijp dat het veel mensen pijn doet” of zoiets, maar dat het dus binnen de foutenmarge valt.

Wat deze monetaire econoom onbegrijpelijk vond was ook dat, hoewel het hele interview over inflatie ging, Lane niet één keer geldhoeveelheid heeft genoemd. Waarom is dat vreemd? Omdat geldhoeveelheid op termijn dé factor is voor de inflatieontwikkeling.

Het is alsof de heren van Voetbal International het over de Eredivisie zouden hebben, maar Ajax nooit zouden noemen.

Omlaag die salarissen bij de Europese Centrale Bank!

Totale loskoppeling

Die totale loskoppeling van Lane van de alledaagse werkelijkheid van de vele inwoners van de eurozone, beperkt zich niet alleen tot de Ier, maar is bij veel andere ECB-bestuursleden te zien. Dat kan er iets mee te maken hebben dat hun salaris zodanig is dat zij immuun zijn voor de effecten van hoge inflatie.

Christine Lagarde krijgt ruim €415.000 per jaar, plus gratis woning plus allerlei, royale, toeslagen. Gewone bestuursleden zoals Lane ontvangen bijna drie ton per jaar, plus toeslag om een stulpje te huren in Frankfurt en de al eerdergenoemde andere toeslagen.

Dat ze daar Europese belasting over betalen (lager) en een pensioenregeling waar je u tegen zegt hebben, vergeet ik maar even. Ter vergelijking: het jaarsalaris van de Fed-voorzitter Jerome Powell bedraagt $203.500, iets minder dan €180.000.

Ik vraag me af of ECB-bestuursleden net zo laconiek over 5% inflatie – die de komende tijd zal stijgen – zouden zijn als we hun salaris met zeg €20.000 voor elk procentpunt te veel inflatie zouden korten. Het streefpercentage van de ECB is 2% inflatie. En toeslagen alleen uitbetalen in de jaren waarin de bank zijn doelstelling haalt.

En passant: in de afgelopen jaren hebben we vaak gehoord dat de lonen in de top van de bankensector omhoog moeten om talent in Europa te behouden, want in de VS zouden ze veel meer kunnen krijgen. Zullen we dat principe toepassen op onze centrale bankiers en salarissen van de ECB-top in lijn met die bij de Fed brengen?

Deze column is 12 januari jl. gepubliceerd in Dft.nl

Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.