2 februari 2024 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Renteverlaging Fed niet eerder dan mei, tenzij….

De Fed gaat de rente niet al in maart verlagen, maar dan in mei. Tenzij er meer Amerikaanse banken te kampen krijgen met vastgoedverliezen. Dan zou het eerder kunnen zijn, denkt Edin Mujagic.

Het was niet te verwachten dat de Fed de financiële markten twee keer op rij zou verrassen. In december bezorgde de bank de markten vervroegde feestdagen door ruim voor kerst uit het niets de belofte te verbreken om de rente lang op een hoog niveau te houden en in te ruilen voor meerdere renteverlagingen in loop van 2024.

Waar de markt op hoopte, toen het rentecomité van de Fed eerder deze week voor het eerst bij elkaar kwam dit jaar, was een duidelijke hint dat het kortwieken van de rente in maart gaat beginnen.

Die hoop bleek ijdele hoop te zijn. Jerome Powell, voorzitter van de bank, zei dat maart te vroeg is. Dat de rente dit jaar omlaag zal gaan, dan onderstreepte de Fed door uit de persverklaring uitgegeven na afloop de zin waarin staat dat renteverhogingen in principe een optie zijn, weg te laten.

Meer vertrouwen

Maar maart komt te snel voor een eerste verlaging omdat de bank naar eigen zeggen ‘meer vertrouwen’ wil hebben dat de inflatie zal zakken naar 2%. Wat ‘meer vertrouwen’ precies betekent, weet niemand, inclusief de Fed-bestuurders zelf, vermoed ik.

Zij zullen de komende tijd naar de economische cijfers kijken en we moeten maar afwachten of die voor dat gewenste ‘meer vertrouwen’ zullen zorgen. Toch is er iets over dat vage concept te zeggen na het beluisteren van de persconferentie.

Powell was namelijk, weer, lovend over het recente gedrag van inflatie. Die is in de afgelopen maanden verder gedaald. In december steeg de CPI-inflatie-index maar de favoriete maatstaf van de bank, de PCE-index, bleef nagenoeg onveranderd.

Inflatie zal dalen

Als ik die lovende woorden over inflatieontwikkelingen in de afgelopen maanden combineer met de wens om ‘meer vertrouwen’, dan lees ik daarin dat de inflatie niet noodzakelijkerwijs verder moet dalen in de VS in de komende maanden voor de Fed om dat vertrouwen te krijgen.

Als de geldontwaarding niet stijgt, kan al voldoende zijn voor de Fed om in maart te besluiten dat de bank er meer vertrouwen in heeft dat de inflatie zal zakken naar 2%. Daarmee zou de deur voor een renteverlaging in mei wijd open gaan.

In de wetenschap dat een belangrijk deel van het inflatiecijfer in de VS beïnvloed wordt door de ontwikkeling van de huren, dat de index zodanig geconstrueerd is dat de werkelijke huurontwikkeling met een vertraging van enkele maanden in de inflatiecijfers doorsijpelt én dat de stijging van de werkelijke huren al enkele maanden maand in maand uit matigde, dan is de kans groot dat de inflatie in de VS in de maanden die voor ons liggen, verder zal dalen.

Zin weglaten

De markt krijgt wat het al heel lang wil, lagere Fed-rente, alleen niet precies wannéér, namelijk niet in maart maar waarschijnlijk vanaf mei. Dat gezegd hebbende: een renteverlaging in maart blijft toch een optie voor de Fed, namelijk als de Amerikaanse arbeidsmarkt onverwacht sneller afkoelt dan verwacht.

Later vandaag krijgen we uit de VS het bericht hoe die markt zich in januari ontwikkeld heeft. Iets om naar uit te kijken dus! Tot slot nog een belangrijke ontwikkeling, waar in het geweld van vragen en verwachtingen over de rente, weinig aandacht voor was en is terwijl het een ontwikkeling die sneller in actie komen van de Fed tot gevolg kan hebben.

Ik heb het over het feit dat de bank iets weggelaten heeft uit de persverklaring na afloop, namelijk de zin dat de Amerikaanse banken gezond en veerkrachtig is. Enerzijds zou je kunnen zeggen dat dat logisch is.

Vastgoedverliezen

Die zin werd destijds opgenomen toen enkele regionale banken in problemen kwamen. Het weglaten van deze zin zou je dan ook kunnen zien als een goed teken, namelijk dat het gevaar voor (regionale) banken geweken is. Anderzijds is er de New York Community Bankcorp.

Die instelling gaf woensdag een waarschuwing af over mogelijke behoorlijke verliezen op commercieel vastgoed. Die waarschuwing zorgde voor een behoorlijke schrik. Het aandeel van de bank daalde met bijna 40%, om een dag later nog eens ruim 10% te verliezen.

In het kielzog daalden ook de aandelenkoersen van de andere regionale banken in het land om zorgen over de gezondheid van de sector. Als meer regionale banken in verdrukking komen de komende tijd, dan zal dat de Fed wellicht ertoe kunnen aanzetten eerder in actie te komen. Zelfs als het genoemde ‘meer vertrouwen’ in dat de inflatie naar 2% zal zakken, niet komt.

Deze column is 2 februari jl. gepubliceerd in IEXProfs

Renteverlaging Fed niet eerder dan mei, tenzij….
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.