21 februari 2024 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

ruzie tussen Duitsland en Italië binnen ECB-bestuur

Vorig jaar was het lastig het oneens te zijn over welk beleid de Europese Centrale Bank (ECB) moest voeren. Inflatie was torenhoog en de rente veel te laag. Anno 2024 liggen de zaken heel anders.

Zo anders, dat er weer eens onenigheid is ontstaan over de koers die de bank moet varen. De onenigheid over hoe de komende maanden te werk te gaan, wordt steeds groter en duidelijker zichtbaar. De hoofdrolspelers zijn een Italiaan en een Duitse (sommige dingen veranderen ook nooit he).

Voormalig directielid en sinds kort president van de Italiaanse centrale bank (en daarmee nog steeds lid van het ECB-bestuur, hoezo monetaire baantjescarrousel!) Fabio Panetta zei onlangs dat de tijd om de rente te verlagen nadert.

Zijn collega in dat bestuur, de uit Duitsland afkomstige Isabela Schnabel, liet ook van zich horen onlangs. Haar betoog kwam neer op dat de ECB goed moet uitkijken met renteverlagingen en als de bank ermee begint, het rustig aan moet doen én bereid moet zijn te stoppen ermee als de inflatie niet verder zakt of weer gaat stijgen zelfs.

Die kans is, weten we uit de historie, aldus Schnabel, best wel groot. Historie leert ons namelijk dat inflatie vaak onverwacht stijgt net als de centrale bankiers denken dat ze die verslagen hebben. Hoogmoed komt voor de val, gaat blijkbaar ook op in de monetaire wereld. Schnabel zei ook, terugkijkend, dat de ECB te laat was met zowel het stoppen van het opkopen van obligaties als het met verhogen van de rente.

Fout bezig

De bank was ook fout bezig omdat die de aanhoudend te hoge groei van de geldhoeveelheid, volledig negeerde. Die overmatige geldgroei was een waarschuwing dat inflatie een probleem zal worden. De bank negeerde zulke signalen en dat was fout. Schnabel zal niet de enige zijn in het ECB-bestuur die er zo over denkt en zal er goed voor uitkijken niet nog eens een kapitale beleidsfout te maken.

De groep bestuurders die meent dat de geldgroei er niet toe doet, dat de ECB de rente niet zo veel had moeten verhogen vorig jaar en het liefst nog steeds obligaties zou opkopen, Panetta hoort bij die groep, vindt dat allemaal onzin en zou de rente liever gisteren dan vandaag verlagen.

Dat wordt nog gezellig bij de koffie en in de eerstkomende vergadering van het ECB-bestuur. Ik ben ervan overtuigd dat de duivengroep het, zoals vrijwel altijd binnen de ECB, zal winnen. Voor de buitenwereld betekent dit dat we er rekening mee moeten houden dat de inflatie de komende jaren eerder hoger, dan ongeveer gelijk zal zijn aan inflatiepercentages die we gewend waren te zien.

Deze column is 21 februari jl. gepubliceerd in Dft.nl

ruzie tussen Duitsland en Italië
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.